Jsem bakalář!

Zdá se to být neuvěřitelné, ale tři roky utekly jako voda a já jsem přes veškerou lenost, která mě během korony trápila dopsal bakalářku, obhájil ji a úspěšně složil státní zkoušku. Učil jsem se relativně dlouho, nicméně kamarád, kterému měl stačit týden to opakuje v srpnu (takže žádné výčitky nemám). Zkušenost to byla zajímává. Přirovnal bych to k maturitě. Velké očekávání, velký strach a přitom pohoda.

Jak probíhaj státnice

Nevím jak je to na jiných školách. Na FISu VŠE musíte mít tři dny před státní zkouškou zapsány všechny předměty studijního plánu. Obhajoba i státnice probíhají najednou, člověk dostane časový rozvrh, kdy přesně se má dostavit. Na každého studenta měla porota 40 minut. Vím, že aplikovaná informatika měla 45, jak je to jinde nemám zdání. Přišel jsem, vytáhl jsem si dvě otázky (z 52 celkem) a šel si sednout na potítko. Vytáhl jsem si protokol IP a přenos pošty v Internetu. Technické témata (god bless, strašně jsem nechtěl žádnou otázku z digitálních knihoven či informačního managementu. Za prvé si myslím, že jsou v souboru, ze kterého se všichni učili vypracovány špatně/nekompletně a za druhé je mi jasný, že páni docenti by lpěli na každém slovíčku. U protokolů šel popisovat obecný princip.

Obajoba

Posudek oponenta byl velmi kritický. Navrhoval mi 3. Je to člověk, který má bohatou zkušenost s internetem, s tvorbou webů, snažil jsem se tedy připravit si pádné argumenty, proč jsem postupoval zrovna takhle. Den předem jsem se dozvěděl, že tam možná vůbec nebude. A nebyl. Byla tam pouze tříčlenná porota. Jeden profesor si četl na Aktuálně, druhý koukal do kelímku s kafem, třetí byl můj vedoucí. Odprezentoval jsem práci, on mi poděkoval, všechny chyby z posudku vzal částečně na sebe a navrhl dvojku. Hotovo. Mimochodem mi hlavou během prezentace probleskla šílená myšlenka říct totální blbost, jestli docenti alespoň zvednou hlavu. Ale to by byl moc velký risk. Otázky žádné nebyly, pokračoval jsem tedy směle ke státní zkoušce.

Státnice

Po prezentaci před plátnem jsem byl vyzván k usednutí v lavici. Vyberte si, kterou otázkou chcete začít. Nejprve jsem mluvil o IP protokolu, IPV4, hlavičkách, jak funguje síť, jak funguje router, hub a switch, jak funguje distribuce adres. Pak o mailu. SMTP, IMAP, POP3, MTA vlastně cokoli mě v tu chvíli napadlo. Zkoušel mě víceméně zástupce technických předmětů na VŠE. Poslední jeho otázkou bylo vysvětlení MIME v mailu, jak funguje posílání obrázků či zvuků. To jsem nepopsal dostatečně přesně takže opět za 2.

Gratulujem, hezké léto

A šlo se. Hotovo. Příjmačky na magistra za týden. Pršelo. Jel jsem domů, dvě hoďky jsem spal. Pak jsme šli na pivo. Dal jsem dvě, a tři cuba libre s che guevarou (toho jsem naposled pil v 16ti při oslavě prváku gymplu ve Velké Polomi). No, docela mě to po tom celodenním stresu a žádném jídle sundalo. Ale titul mám. Tak teď ještě dva roky vydržet.

Komentáře: 2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *